Welke simkaarten
zijn er?

Er zijn verschillende soorten simkaarten op
de markt, maar welke moet je hebben?
En welke simkaarten zijn er eigenlijk allemaal?

Een simkaart lijkt een klein stukje technologie waar niet veel aan de hand is. Een plastic kaartje met aan de achterkant een aantal metalen vlakjes. Toch is een simkaart belangrijker dan je wellicht zou denken. In dit artikel bespreken we de verschillende soorten simkaarten en welke simkaart geschikt is voor jouw toestel.

Soorten simkaart

Er zijn verschillende soorten simkaarten. Tegenwoordig zijn deze op te delen in twee soorten; de ingebouwde simkaart (e-sim) en de losse simkaart. De losse simkaart is verkrijgbaar in verschillende soorten. Het verschil tussen deze typen simkaart zit hem voornamelijk in het formaat.

Simkaart formaten

Hieronder leggen we de verschillende simkaart formaten uitgebreid uit, zodat je weet welke simkaart jij nodig hebt voor jouw toepassing.

Simkaart formaten

Standaard SIM (1FF)

De standaard simkaart is ongeveer net zo groot als een pinpas. WE kunnen ons dit wellicht niet meer voorstellen, maar op deze manier maakte vroeger de toestellen gebruik van een simkaart. In sommige oudere auto’s met een ingebouwde simkaart kom je dit nog wel eens tegen maar tegenwoordig wordt deze simkaart bijna nergens meer gebruikt.

Mini SIM (2FF)

De mini simkaart is de simkaart zoals de meeste mensen hem wellicht nog zullen kennen. Dit formaat simkaart wordt vaak gebruikt voor wat oudere apparaten, of bij apparaten waarbij de grootte van de simkaart geen issue is. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een MiFi-router of een op afstand bestuurbaar hek. De techniek is hetzelfde als die van de standaard simkaart, alleen is deze simkaart vele malen kleiner.

Micro SIM (3FF)

De micro simkaart is de opvolger van de mini simkaart. Ook bij deze simkaart is de techniek exact hetzelfde als die van de standaard sim, maar is de simkaart weer een maatje kleiner geworden. Dit is ontstaan toen de toestellen voornamelijk kleiner werden en er meer ruimte nodig was voor de elektronica in het toestel. De simkaart functioneert nog steeds precies hetzelfde.

Nano SIM (4FF)

De nano simkaart is de kleinste optie die er is. Deze simkaart heeft letterlijk de grootte van de chip. Dus veel kleiner kan deze simkaart niet worden. Deze simkaart is ontstaan toen de toestellen steeds platter en dunner werden. Hierdoor kwam er nogmaals een ruimtetekort en en zagen fabrikanten op kans om op deze manier wat extra ruimte voor de elektronica te maken.

E-sim

De e-sim is de nieuwste simkaart op de markt. E-sim betekent eigenlijk Embedded SIM. Dit houdt in dat er een chip in je smartphone aanwezig is waar je simkaart op geregistreerd staat. Niet alle toestellen hebben de mogelijkheid van een e-sim, deze moet namelijk hardwarematig wel aanwezig zijn in jouw toestel. De iPhone 12 of nieuwer ondersteunen e-sim, en ook de Samsung S21 dual-sim en de Galaxy Z Fold3 ondersteunen e-sim. De e-sim is als het ware een digitale simkaart die je via de app van je provider op je toestel download. Let op, je hebt hier dus wel een wifi verbinding voor nodig!

Welke simkaart heb ik nodig?

In principe hoef je je hier nooit druk over te maken. Als je een sim-only abonnement afsluit krijg je er een simkaart bij die je uit kan drukken naar verschillende formaten. Zo heb je altijd de passende simkaart voor jouw toestel of tablet. Ook als je je simkaart te klein uitdrukt kan je deze met een adapter nog steeds in een toestel gebruiker dan een grotere simkaart nodig heeft. Wil je je simkaart in een andere telefoon gebruiken? Dan kan je de oude simkaart ook op maat knippen, maar het is vaak gratis om een nieuwe simkaart te krijgen van je provider, en dan ben je er van verzekerd dat deze blijft werken. Wil je een tweede simkaart voor een tweede toestel of tablet op hetzelfde nummer? Dan moet je een tweede simkaart aanvragen bij je provider.

Sommige toestellen kunnen 2 simkaarten tegelijk gebruiken. We spreken dan van een dual-sim toestel. Meer hierover weten? Lees ons volledige artikel over de dual-sim.

Plaats een reactie